Kralingse plas

Bezoek de prachtige Kralingse Plas en ervaar Rotterdam Noord op een geheel unieke manier!

Locatie: Kralingse Plas
Duur: 3,5 uur
Afstand: 20 km

Vaar vanuit het Historische Delfshaven over de Schie door de historische sluisjes via het Noorderkanaal richting het prachtige Kralingen. Het Noorderkanaal wordt vandaag de dag veelal voor de pleziervaart gebruikt en vormt de noordgrens van de wijken Blijdorp, Bergpolder, Liskwartier en het Oude Noorden.

Tip: Zonsondergang op de Plas is adembenemend!

"Kralingse Plas: de plek waar het Rotterdamse stadsleven en de natuur samenkomen."

De Kralingse Plas is een water van ongeveer 100 ha, gelegen in de Rotterdamse wijk Kralingen. Het maakte deel uit van een reeks 15 veenplassen die zich vanaf de Rotte tot aan Nieuwerkerk aan den IJssel uitstrekte. In de 19e eeuw werden deze plassen drooggelegd voor de creatie van de Prins Alexanderpolder. De voormalige Noordplas werd als enige plas gespaard. Het was namelijk de diepste van de 15 plassen. Sinds 1895 heet de voormalige Noordplas de Kralingse Plas.

Samen met het Kralingse Bos vormt het Kralingse Plas een heerlijk veelzijdig recreatiegebied midden in Rotterdam, waar je kunt varen, roeien, zeilen of zelfs surfen. De Plas wordt aan drie kanten omringd door het Kralingse Bos met aan de Noordkant een recreatiestrand. Aan de westkant staat een uitkijktoren die uitzicht biedt over de hele plas.

"Er is geen Rotterdammer die niet geniet van het Kralingse Bos"

Bezichtig tijdens het varen de Kralingse Plas molens De Lelie (1740) en De Ster (1886). Dit zijn de enige windmolens in Nederland waar nog specerijen gemalen worden. De molens zijn rijksmonumenten en eigendom van de Gemeente Rotterdam. Elke tweede zaterdag van de maand zijn de molens in bedrijf en kunnen dan bezichtigd worden met uitleg over de productie van snuif en het malen van specerijen.

Vanaf de oost- en noordzijde van de Kralingse Plas heb je een geweldig uitzicht op de skyline van Rotterdam. Ook bevinden zich rondom de plas restaurants met een schitterend uitzicht op de Skyline.