Bergse Plas

Neem de idyllische route naar het prachtige Hillegersberg!

Locatie: Bergse plas
Duur: 3,5 uur (2 sluizen)
Afstand: 17 km

Vaar vanuit het Historische Delfshaven over de Schie door de historische sluisjes via het Noorderkanaal naar het prachtige Hillegersberg en vergeet dat u nog steeds in Rotterdam bent. Het Noorderkanaal wordt nu veelal voor de pleziervaart gebruikt en vormt de noordgrens van de wijken Blijdorp, Bergpolder, Liskwartier en het Oude Noorden.

De Bergse Plassen zijn twee veenplassen, de Voorplas en de Achterplas gelegen tussen de noordelijke Rotterdamse buitenwijken Hillegersberg en Schiebroek. Ieder zijn ze circa 46 hectare groot.

De plassen ontstonden in de 17e en 18e eeuw door turfwinning en pas begin 20e eeuw werd het gebied ontdekt als aantrekkelijk woon- en recreatiegebied. Behalve villa’s bevinden zich rondom de plassen veel zomerhuisjes. Het worden de ‘geheime paradijsjes’ genoemd. De ongeveer tweehonderd ‘eilandjes’ met zomerhuisjes in de Bergse Achterplas in Rotterdam-Hillegersberg die alleen per boot te bereiken zijn.

"Verborgen pareltjes in Rotterdam: de eilandjes in de Bergse Plassen"

Tussen de Voor- en Achterplas bevindt zich de middeleeuwse verbindingsweg tussen Rotterdam en Hillegersberg, de Straatweg. De plassen zijn verbonden door een kort kanaal. Ze fungeren als boezemwater voor omliggende polders. Het water wordt gedeeltelijk via de rivier de Rotte naar de Nieuwe Maas gepompt. De plassen liggen ieder in de polders Berg en Broek en onderweg vaar je langs de poldermolen de Prinsenmolen. De Prinsenmolen bemaalde tot 1966 de polder Berg en Broek, maar is tegenwoordig buiten bedrijf en heeft een woonfunctie. De Prinsenmolen is wel maalvaardig.

Zeilen en roeien zijn nog altijd veel beoefende activiteiten op de Bergse Plassen. In 1923 werd het huidige recreatiepark Plaswijckpark door de Rotterdamse horeca-ondernemer C.N.A. Loos opgericht als Theetuin Hillegersberg.

"Plaswijckpark, het leukste familiepark van Nederland!"

Ergens aanmeren voor een kopje koffie, lunch of diner? Keuze genoeg.